Warmteverlies en Koudebruggen

Vaststellen van warmteverlies koudebruggen in de gevel en dakconstructie. Zijn de grootste vorm van lekkage in een woning dit zorgt voor extra stookkosten en een vaak een onbehagelijk gevoel in de woning (tocht over de vloeren). Dit is ook een van onze specialiteiten.

De volgende warmte lekkages kunnen wij opsporen:

  • Tochtdetectie
  • Energieverlies detectie
  • Schimmel detectie
  • Tochtdetectie

Warmteverlies in je woning.

Beeld je in: je zit heerlijk languit in de zetel, het is lekker warm in de woonkamer en plots voel je een koude luchtstroom. Dan is er een grote kans, als we de spookverhalen buiten beschouwing laten, dat je te maken hebt met warmteverlies in je woning.

Wat is warmteverlies?

Warmteverlies is het fenomeen waarbij warmte van een woning verloren gaat via ramen, deuren, het dak, de vloer, langs warmwaterleidingen en allerlei kieren. Dit is zeker iets wat je moet controleren, voor je denkt aan het installeren van zonnepanelen of een hoogrendementsketel. Het heeft geen zin om deze investeringen te doen terwijl er ondertussen warmte uit je woning verdwijnt door onvoldoende isolatie.

Een term die heel vaak valt als men spreekt over warmteverlies is ‘koudebrug’, een plek waar de isolatie van je woning ontbreekt, verdwenen is of niet volstaat. Een koudebrug kan bijvoorbeeld voorkomen als de vloer van een woning meteen verbonden is met de buitenmuren, zonder isolatie. Op dit punt zal de warme binnenlucht makkelijker naar buiten verdwijnen.

Hoe kun je warmteverlies ontdekken?

De eerste belangrijke referentie is je eigen gevoel. Als je in een ruimte de verwarming op volle toeren laat draaien en je merkt dat het op sommige plekken kil blijft aanvoelen, dan is er beslist iets fout. Al kun je dan niet zomaar met het blote oog de probleemzones aanwijzen. Deze punten brengen wij in beeld met een warmtebeeldcamera. Deze warmtebeeldcamera brengt de gevoelige punten van je woning in kaart via het principe van thermografie.

Hoe roder de kleur, hoe warmer het oppervlak. Kleurt het beeld blauw, dan is het oppervlak koud. Het is belangrijk om deze techniek toe te passen als er voldoende – minstens 10°C – verschil is tussen de binnen- en buitentemperatuur. Bemerk je met de warmtecamera rode lijnen langs de ramen van de voorgevel? Dit wil zeggen dat er op deze plek warmte ontsnapt wegen een gebrek aan isolatie. Hetzelfde doet zich voor als de waterleidingen op het beeld van de warmtecamera rood kleuren. De warmte gaat verloren langs deze weg.

Wat moet je doen om warmteverlies aan te pakken?

Van zodra wij de gevoelige punten op vlak van isolatie in je woning hebben vastgesteld maken wij een rapportage en geven hierbij advies om de punten op te lossen. Natuurlijk werken samen met aannemers die deze werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Dakisolatie

Het isoleren van je dak is een primaire bezorgdheid, want een goed geïsoleerd dak levert meteen energiewinst op. Het warmteverlies via het dak kan maar liefst 25% bedragen als dit niet effectief geïsoleerd is. In Nederland moeten alle woningen voldoen aan de vastgestelde Energie BesparingsPlicht. Daken goed isoleren is erg interessant. Het goed om te weten is dat je bij de overheid in ons land kunt aankloppen voor subsidies voor isolatie. Wel is het zo dat er dan minimaal twee besparing maatregelen moeten worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld dakisolatie en vervangen beglazing

Gevelisolatie

Afhankelijk van de mogelijkheden van je woning én je budget bestaan er drie verschillende manieren om je gevel te isoleren. Spouwmuurisolatie, het aanbrengen van isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur, vraagt het minste werk en budget. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de muren langs de binnen- of buitenkant te isoleren. Vooral dat laatste vraagt een serieuze investering, omdat je voor het volledige oppervlak een nieuwe gevelbekleding moet voorzien.

Vloerisolatie

Je zou het niet meteen denken, maar warmteverlies via de vloer is veelvoorkomend. Bij vloerisolatie kiest men doorgaans voor een isolerende tussenlaag, bijvoorbeeld in de vorm van een tapijt. Is er een kruipruimte, een soort van kelderruimte, onder je woning? In dit geval kun je eerst een laag isolatiemateriaal aanbrengen voor je begint met de vloerbekleding. Zo zul je de kou van de kruipruimte nooit meer voelen aan je voeten.

Isolatie van ramen en deuren

Het aanbrengen van tochtstrip aan kieren bij ramen en deuren kan al heel wat verhelpen. Heb je momenteel ramen met enkel glas? Dan zal een investering in ramen met dubbel glas een groot verschil maken.

Folie achter de radiatoren

Een slimme, maar erg makkelijke ingreep is het plaatsen van folie achter de radiatoren. Een radiator geeft warmte af in alle richtingen, er gaat dus warmte verloren langs de muren. Breng radiatorfolie aan op de muur en de warmte weerkaatst zo opnieuw de kamer in.